Tips til at køle hunden ned i sommervarmen


Sommervejret er efterhånden kommet over landet, og det er intet mindre end fantastisk. Det gode vejr betyder også, at der er rig mulighed for at bruge en masse tid udenfor. Dette er helt sikkert også noget, din hund nyder til fulde. Dog kan det varme vejr betyde, at din hund selvfølgelig også kommer til at få det ekstremt varmt. Selvom det er helt fantastisk at bruge tid udenfor i det danske sommervejr, er det også vigtigt, at du tænker på din hund og sørger for, at den ikke får et hedeslag eller solstik. Der findes heldigvis mange måder og tips til, hvordan du kan sørge for, at din hund ikke kommer til at have det for varmt. Som ejer har du et ansvar overfor din hund, og det er dit job at sikre, at den har det godt – især når det er meget varmt udenfor. Når det kommer til høje temperaturer, minder hunde og mennesker faktisk meget om hinanden, og vi har meget mere tilfælles med vores bedste ven, når det kommer til at reagere på solen, end vi lige tror. Derfor er der nogle forskellige forholdsregler, du er nødt til at tage, når du slipper hunden løs i den danske sommervarme. Hvis du ikke er helt sikker på, hvordan du lige sørger for din hund i varmen, og har du derfor brug for at få et overblik og nogle gode råd, kan du læse meget mere i denne tekst om, hvordan du passer bedst muligt på din hund i den intense sommervarme.

 

Hvornår er det en god idé at gå ud? 

Som tidligere nævnt har hunde en del tilfælles med mennesker, når det kommer til måden, hvorpå de reagerer på solen. Derfor er det faktisk en god idé at tænke på din hund som et menneske, når du skal til at overveje, om det er forsvarligt at gå en tur i den skarpe sol. Når det kommer til at passe på din hund og holde den nedkølet i sommervarmen, er det nemlig enormt vigtigt, at du er opmærksom på, hvornår det er mest hensigtsmæssigt at gå ud med den. Dette gælder selvfølgelig især på de dage, hvor det er rigtig varmt, så du undgår risikoen for, at din hund får et hedeslag. En god tommelfingerregel, når det kommer til gåture på en varm sommerdag, er, at de samme regler, der gælder for mennesker, også gælder for hunde. Det betyder, at du bør undgå at tage ud på en gåtur midt på dagen, hvor solens stråler varmer mest. Prøv for så vidt muligt at undgå en gåtur mellem klokken 12 og klokken 15. Planlæg i stedet en gåtur tidligt om morgenen eller hen på formiddagen. Du kan også vælge at gå en tur senere på aftenen. Det er bare vigtigt, at du tænker over, hvornår det er varmest udenfor, og hvornår solen står på sit højeste. Det der med at overveje, hvornår på dagen man vælger at gå tur med sin hund, er altså en af de mest basale ting, når det kommer til at sørge for, at din hund ikke får det for varmt. Ved at tænke over en så simpel ting som dette, er du altså allerede godt på vej til at hjælpe din hund bedst muligt med ikke at få det for varmt. Grundet forskellige pligter og gøremål både i weekenden og i hverdagen er det dog ikke altid, at man lige har mulighed for at gå ud på andre tidspunkter, end når solen står højest. Heldigvis findes der gode alternativer, hvis du skulle stå i en lignende situation, så din hund stadig kan blive luftet, selvom det er varmt udenfor.

 

Planlæg en hensigtsmæssig gårute 

Det er selvfølgelig værd at nævne, at det er særdeles vigtigt, at du får luftet din hund hver dag, og derfor bør det varme vejr heller ikke forhindre dig i dette. Der kan være mange årsager til, at det passer dig bedst at komme ud på en gåtur midt på dagen i stedet for sent om aftenen. Hvis du skulle blive forhindret i at gå tur med din hund på andre tidspunkter end midt på dagen, er det bare vigtigt, at du tænker over at vælge en rute til din gåtur, som har masser af skygge, så både du og din hund undgår at få hedeslag og blive solbrændt. Du bør derfor lægge en rute, som går gennem en skov eller en park, hvor der er rig mulighed for at tage et hvil og blive kølet ned i skyggen. De fleste steder er det forholdsvist nemt at finde en nærliggende park eller skov, og det vil i sidste ende gavne både dig og din hund. På den måde sikrer du nemlig, at din hund ikke kommer til at lide af hedeslag, og du undgår derfor at ende i en situation, som kan blive katastrofal. Det er derfor altid vigtigt, at der er mulighed for at trække ind i skyggen, hvis du vælger at gå tur midt på dagen.

Hav altid vand stående

Det er faktisk lige så vigtigt for hunde, som det er for mennesker, at drikke nok vand, især når det er meget varmt udenfor. Som tidligere nævnt har hunde og mennesker mange lighedstegn, når det kommer til at skulle begå sig i et meget varmt klima. Dette ses for eksempel ved det faktum, at hunde også kan svede ligesom mennesker, når de befinder sig i et varmt klima. Her er det vigtigt for os at have nok vand til rådighed, og det er det altså også for hunde. Derfor er det ekstremt vigtigt, at du sørger for, at din hund har adgang til vand hele tiden. Det handler om altid at stille vand frem både indenfor og udenfor samt sørge for, at der altid er vand i vandskålen. Du er i forvejen vant til at være opmærksom på, at din hund skal have mad og vand til rådighed, og derfor vil det med garanti ikke blive et problem for dig at tænke over det en ekstra gang på de dage, hvor det er varmere end normalt. Vand er nemlig en vigtig kilde, når du skal køle din firbenede ven ned i sommermånederne. Hvis din hund ikke får nok vand, kan den nemlig risikere at blive dårlig og syg, især hvis det er om sommeren, hvor vejret er meget varmt. Dette er akkurat ligesom med mennesker. En god regel er at sikre, at din hund får vand mindst hver halve time for at mindske risikoen for dehydrering. Mængden af vand afhænger derudover af mange forskellige faktorer. Den afhænger blandt andet af, hvor aktiv din hund er, og hvor stor din hund er. Derudover afhænger mængden af vand også af din hunds alder og af vejret. Uanset hvad er det dog helt essentielt, at du sørger for, at din hund får drukket nok vand, når det er varmt udenfor. Således vil du kunne få den til at køle ned i varmen, og du undgår altså den risiko, der er, hvis din hund ikke drikker nok vand.

 

Lad aldrig hunden sidde i bilen

Du har sikkert flere gange prøvet at tage hunden med, når du lige skal forbi dit lokale supermarked og handle ind til aftensmaden. Du tænker sikkert, at du sagtens kan lade hunden sidde i bilen i de små fem minutter, det tager for dig at købe en liter mælk. Det kan være, at du tænker, at det lige går, hvis du ruller vinduet ned og efterlader lidt vand til hunden, inden du smutter ind og handler. Dette er dog ikke tilfældet – især ikke på en varm sommerdag. Du bør aldrig efterlade din hund alene i bilen, da din bil bliver opvarmet ekstremt hurtigt, især hvis det er varmt udenfor. Det betyder altså, at selvom du ruller vinduet ned og efterlader noget vand i vandskålen, vil det stadig være en risiko at lade hunden sidde i bilen. Du har sikkert selv prøvet at sidde og vente i en bil i gloende hede, og det er bestemt ikke særlig behageligt. Det samme gælder for din hund, hvis du vælger at efterlade den i en varm bil. Efter 30 minutter i solen kan temperaturen i din bil lynhurtigt stige til omkring 40 grader, og det er ikke til at holde ud at være i – heller ikke for din hund. Alle slags hunde er i risiko for at få solstik i varmt vejr, og denne risiko øges, hvis du efterlader din hund i en varm bil. De ældre og meget unge hunde er især i denne risikogruppe. Hvis din hund får solstik, kan det resultere i, at den får svært ved at trække vejret og måske endda kollapser og har brug for et akut besøg hos dyrlægen. Derfor kan det hurtigt blive katastrofalt, hvis du efterlader din hund alene i en varm bil, og derfor bør du aldrig gøre dette. Hvis det er en nødvendighed, at du har din hund med, når du skal gøre et ærinde, og du ikke lige kan tage den med ind, er der heldigvis også alternativer at finde her, så din hund får det så behageligt som muligt.

 

Alternativer til at lade hunden sidde i bilen 

Ofte kan du nemt undgå en situation, hvor du skal lade din hund sidde i en varm bil. Hvis du skal ud og handle eller har et andet ærinde, kan du nemt finde en pæl, hvor du kan binde din hunds snor fast til. Derved kan din hund nemt vente på dig uden for bilen. Det helt optimale vil være, hvis du eventuelt kan finde et sted under et halvtag, hvor din hund har mulighed for at trække ind i skyggen og vente. Derudover anbefales det faktisk, at du efterlader en vandskål med lidt vand i, alt efter hvor længe du er væk fra din hund. Det er altid en meget bedre løsning at lade din hund vente udenfor supermarkedet, banken eller skolen, hvor dine børn går, end at lade den sidde i en varm bil. Dette kan nemlig få katastrofale følger. Der findes rigtig mange alternativer til at lade din hund sidde i bilen, så benyt dig af dem i stedet for, så du ikke risikerer at stå i en helt forfærdelig situation, hvor det værste altså kan ske. Det handler om at tage et ansvar for din firbenede ven, og det indebærer også at være opmærksom, når det er varmt udenfor.

 

Hunde kan også blive solskoldet 

De fleste mennesker har sikkert prøvet at blive solskoldet en gang eller to. Ofte begår man den fejl, at man lige tror, at solen ikke er så skarp, som den egentlig er. Her har du sikkert tænkt flere gange, at du sagtens kan droppe solcremen, hvilket altså resulterer i smertefulde forbrændinger. Desværre er dette endnu et punkt, hvor hunde også har noget tilfælles med mennesker, og derfor er det et vigtigt punkt at have med i sine overvejelser, når du lukker hunden ud i sommervarmen. Din hund kan nemlig ligeledes blive solbrændt, hvis den befinder sig i solen for længe. Det kan dog være meget forskelligt fra race til race, hvor overfølsomme de er for solen, da nogle racer har en naturlig beskyttelse. Hvide hunde eller hunde med lys pels har for eksempel større risiko for at opleve forbrændinger end hunde med mørk pels. Dette gør sig også gældende for mennesker, hvor blonde mennesker med meget lys hud også er mere udsatte over for solen. Hårløse hunde eller hunde med tynd pels er ligeledes i risikogruppen for at blive solskoldet. Det gælder generelt for alle hunde, at næse, hoved og ører er særligt udsatte, når det kommer til solens varme, og derfor er det selvfølgelig vigtigt, at man er særligt opmærksom på disse områder. Det er nemlig her, huden er tyndest, og derfor er disse områder mere udsatte end andre steder på hundens krop. Hvis du ovenikøbet har en meget lys og tyndhudet hund, er det især vigtigt, at du tænker over, hvor meget den befinder sig i solen. Ikke nok med at den kan få et hedeslag, så kan den nemlig hurtigt blive solskoldet, hvilket selvfølgelig er en situation, man skal prøve at undgå.

 

Sådan beskytter du din hund mod solskoldninger

Det er desværre sjældent, at din hund selv ved, hvornår det er for varmt for den, og hvornår der er risiko for, at den kan blive solskoldet. Derfor kommer den heller ikke til at søge hen i skyggen af sig selv, og det er derfor noget, du skal sørge for, at den gør. Det handler om, at du sørger for eventuelt at sætte en stor parasol ud i haven eller tage en med på stranden, hvis du vælger at tage din hund med på tur. En anden ting, du kan gøre, er at holde din hund indenfor i den periode af dagen, hvor det er varmest, og solen er skarpest. På den måde er du helt sikker på ikke at udsætte din hund for en solskoldning, selvom den sikkert gerne vil ud og lege i haven. Ligeledes holder du den også nedkølet, så du undgår, at den oplever at få et hedeslag, som kan resultere i en meget ubehagelig situation. Noget andet, som kan hjælpe med at undgå en solskoldning, er præcis det, som vi mennesker benytter os af – nemlig solcreme. Du kan altså vælge at smøre din hund ind i en solcreme med høj faktor de steder, der er mest udsatte, hvilket vil sige maven, ørerne, næsen og ansigtet. Solcreme har samme effekt på hunde som på mennesker, og hvis du specifikt forsøger at undgå, at din hund får en solskoldning, vil det være helt optimalt at smøre den ind i solcreme de mest udsatte steder. Dog hjælper dette ikke nødvendigvis på nedkølingen, og det er derfor stadig vigtigt, at du sørger for, at din hund har mulighed for at befinde sig i skyggen. Der er dermed mange forskellige måder, hvorpå du kan beskytte din hund mod solskoldninger, og det er vigtigt, at du gør dette. Du har sikkert selv prøvet at blive solskoldet flere gange og ved dermed, hvor smertefuldt det kan være. Da din hund ikke kan passe på sig selv på samme måde, som du kan, er du altså nødt til at være opmærksom på, at dette ikke sker for din hund.

 

Dette kan du gøre, hvis din hund får brug for akut nedkøling

Hvis du skulle ende med at stå i den forfærdelige situation, hvor du ikke har været opmærksom på temperaturens effekt på din hund, og den er blevet udsat for solstik eller decideret hedeslag, så er der nogle forskellige førstehjælpsmetoder, du kan benytte dig af, så din hund bliver hurtigt nedkølet. Det er vigtigt, at du handler hurtigt i situationer som disse, især hvis du oplever, at din hund mister bevidstheden. Skulle du opleve dette, er der heldigvis en metode, hvor du hurtigt kan køle din hunds kropstemperatur ned. Det kan du for eksempel gøre ved at svøbe den ind i kolde puder eller tæpper. Derudover bør du sørge for, at din hund ikke befinder sig et varmt sted. Du skal altså flytte din hund til et koldt sted, enten indenfor eller i skyggen, hvis du oplever, at den mister bevidstheden ude i varmen. Derudover er det igen vigtigt, at den får masser af vand. Hvis du skulle være så uheldig, at din hund mister bevidstheden helt, er det ydermere vigtigt, at du holder dens tunge ude, så den ikke bliver kvalt, imens I venter på hjælp. Der er altså her nogle ting, som du skal gøre, hvis din hund får solstik eller mister bevidstheden helt. I de dage, hvor det er virkelig varmt, bør du være ekstra opmærksom, så du helt undgår, at din hund får brug for akut nedkøling. Du kan altså nemt undgå dette, hvis du bare er opmærksom på de andre punkter nævnt i teksten her, og hvis du opfører dig ansvarligt, når du går udenfor i sommervarmen med din hund.

 

Tag dig nogle forholdsregler og kom ud i sommervarmen 

Uanset hvad så er sommeren helt fantastisk, og der er ikke noget bedre end at komme ud og nyde det gode vejr, når det endelig er her. Dette er din hund helt sikkert enig med dig i. Selvom du skal gøre dig nogle tanker og være opmærksom, når din hund skal befinde sig udenfor i varmen, akkurat som du skal med dig selv, betyder det ikke, at du skal være nervøs for at tage din hund ud om sommeren. Det er nemlig stadigvæk enormt vigtigt, at din hund kommer ud og nyder det gode vejr og den friske luft, så den trives bedst muligt. Selvom nogle af de ting, der bliver nævnt i teksten her, kan virke en smule skræmmende, er det altså ikke sådan, at du skal være bange for at tage din hund udenfor om sommeren. Så længe du tager dig nogle forholdsregler og ved, hvordan du skal håndtere det, så du ikke ender i en situation, der kan være katastrofal for din hund. Hvis du gør dette, kan du sagtens tage din hund med ud på en gåtur eller spille bold med den i haven, selvom solen skinner, og det er lidt varmere end normalt. Det er altid godt for din hund at komme ud og lege udenfor, og det er helt sikkert noget, de fleste hunde nyder. Derfor skal de selvfølgelig også have muligheden for dette, selvom solen står højt på himlen. Så længe du tager ansvar og sørger for at køle din hund ned med en masse vand og med muligheden for skygge, så skal I nok få nogle rigtig sjove og dejlige sommerdage med hele familien.